Opgebrand

NOSop3 | 22 Oktober 2017
Jeanine Duijst – redacteur NOS op 3

‘Mijn vader werd boos als ik thuiskwam met een slecht cijfer’ Aldus Daan (20)

Daan voelde veel druk om te presteren
Ik móet, ik móet binnen een plaatje passen. Ik móet naar school. Maar ik kan het niet.
Daan. “Ik werd als de schande van de familie neergezet, ik zou er niet toe doen en ik moest maar wat van m’n leven gaan maken”, vertelt Daan (20), die sinds augustus uit zijn burn-out is.

Hij voelde veel druk van zijn vader om te presteren, om naar het vwo te gaan, en daarna naar de universiteit. Maar dat ging niet. En als Daan thuiskwam met slechte cijfers kreeg hij dat te horen. Zijn vader werd boos en gaf hem preken. “Dat geeft je echt het gevoel dat je nutteloos bent en niks kan.”

Daans verhaal staat voor een grote groep studenten die het zó graag goed wil doen bij hun studie, werk, vrijwilligerswerk, sociaal leven, voor hun ouders, tijdens een relatie of bij hun sport.

Daan neemt zijn vader niets kwalijk, vertelt hij. Ze wonen nog samen, maar zien elkaar niet zo vaak: “Hij is vaak aan het werk en ik ben weer met school en m’n sociale leven bezig.”

“Maar we accepteren elkaar. Alleen op gevoelsniveau kunnen we niet goed door één deur, door alles wat er gebeurd is. Maar daar heb ik op dit moment mezelf ook wel bij neergelegd. Het is zoals het is.”
Uit onderzoek van de landelijke studentenvakbond (LSvB) blijkt dat ongeveer drie op de vier studenten vaak of heel vaak emotioneel uitgeput is. Zij voelen zich moe door het studeren en hebben daardoor weinig energie. Meer dan één op de drie studenten (34,6 procent) heeft een verhoogde kans op een burn-out. Ter vergelijking: voor de werkende, gezonde bevolking is dit percentage maar 14,6 procent.

De financiële zorgen en de werkdruk van studenten zijn hoog, schrijft de vakbond: ‘Doordat er steeds meer druk komt te liggen bij studenten om succesvol te zijn, moeten studenten constant op een hoog niveau presteren. Het lijkt erop dat psychosociale problemen nog altijd een groot taboe zijn onder studenten, waardoor studenten niet de juiste hulp krijgen als ze in de problemen komen.’

Welke studenten de grootste kans hebben op dit soort klachten? Onder andere studenten die zich veel zorgen maken over financiën, die eenzaam zijn, veel prestatiedruk voelen, weinig waardering en sociale steun krijgen, hebben kans mentale klachten te krijgen.
Voor ons was het LSvB-onderzoek aanleiding om op Facebook te vragen of studenten de klachten herkennen en hun verhaal met ons willen delen. Uit bijna veertig verhalen kozen we Daan en Jip voor ons tweeluik #Opgebrand.

Jip is een voorbeeld van iemand die zichzelf druk oplegt, terwijl Daan juist druk van buitenaf ervaart. Twee verschillende mogelijke oorzaken die tot een burn-out kunnen leiden. Op ons Instagram-account kun je aankomende week de mini-portretten van Dinja, Peter en Elisia zien. Ook deze studenten hebben of hadden last van een burn-out.

Daan voelde veel druk om te presteren
Ik móet, ik móet binnen een plaatje passen. Ik móet naar school. Maar ik kan het niet.
Daan (20)
“Ik werd als de schande van de familie neergezet, ik zou er niet toe doen en ik moest maar wat van m’n leven gaan maken”, vertelt Daan (20), die sinds augustus uit zijn burn-out is.

Hij voelde veel druk van zijn vader om te presteren, om naar het vwo te gaan, en daarna naar de universiteit. Maar dat ging niet. En als Daan thuiskwam met slechte cijfers kreeg hij dat te horen. Zijn vader werd boos en gaf hem preken. “Dat geeft je echt het gevoel dat je nutteloos bent en niks kan.”

Daans verhaal staat voor een grote groep studenten die het zó graag goed wil doen bij hun studie, werk, vrijwilligerswerk, sociaal leven, voor hun ouders, tijdens een relatie of bij hun sport.

Daan neemt zijn vader niets kwalijk, vertelt hij. Ze wonen nog samen, maar zien elkaar niet zo vaak: “Hij is vaak aan het werk en ik ben weer met school en m’n sociale leven bezig.”

“Maar we accepteren elkaar. Alleen op gevoelsniveau kunnen we niet goed door één deur, door alles wat er gebeurd is. Maar daar heb ik op dit moment mezelf ook wel bij neergelegd. Het is zoals het is.”
Uit onderzoek van de landelijke studentenvakbond (LSvB) blijkt dat ongeveer drie op de vier studenten vaak of heel vaak emotioneel uitgeput is. Zij voelen zich moe door het studeren en hebben daardoor weinig energie. Meer dan één op de drie studenten (34,6 procent) heeft een verhoogde kans op een burn-out. Ter vergelijking: voor de werkende, gezonde bevolking is dit percentage maar 14,6 procent.

De financiële zorgen en de werkdruk van studenten zijn hoog, schrijft de vakbond: ‘Doordat er steeds meer druk komt te liggen bij studenten om succesvol te zijn, moeten studenten constant op een hoog niveau presteren. Het lijkt erop dat psychosociale problemen nog altijd een groot taboe zijn onder studenten, waardoor studenten niet de juiste hulp krijgen als ze in de problemen komen.’

Welke studenten de grootste kans hebben op dit soort klachten? Onder andere studenten die zich veel zorgen maken over financiën, die eenzaam zijn, veel prestatiedruk voelen, weinig waardering en sociale steun krijgen, hebben kans mentale klachten te krijgen.
Voor ons was het LSvB-onderzoek aanleiding om op Facebook te vragen of studenten de klachten herkennen en hun verhaal met ons willen delen. Uit bijna veertig verhalen kozen we Daan en Jip voor ons tweeluik #Opgebrand.

Lees hier het verhaal van Jip.

‘Zelfs mijn ouders weten niet van mijn burn-out.’

Jip is een voorbeeld van iemand die zichzelf druk oplegt, terwijl Daan juist druk van buitenaf ervaart. Twee verschillende mogelijke oorzaken die tot een burn-out kunnen leiden. Op ons Instagram-account kun je aankomende week de mini-portretten van Dinja, Peter en Elisia zien. Ook deze studenten hebben of hadden last van een burn-out.

Jip heeft al twee jaar last van een burn-out
“Op een bepaald punt denk je: het zou makkelijker zijn als ik hier niet ben.” aldus Jip (23)
“Maar ja, de volgende dag word je wakker en dan gaat het wel weer. Dus dan ga ik maar weer doen wat ik van plan was”, vertelt Jip (23). Al twee jaar zit ze in een burn-out, die haar dag in, dag uit bezighoudt.

Ze schaamt zich er zo voor dat ze het zelfs haar ouders nog niet heeft verteld. Na al die tijd ziet ze geen andere oplossing meer dan haar verhaal aan NOS op 3 te vertellen, om dat vervolgens aan haar ouders en al haar vrienden te laten zien.

Jips verhaal staat voor een grote groep studenten die het zó graag goed wil doen in hun studie, werk, vrijwilligerswerk, sociaal leven, voor hun ouders, tijdens een relatie of bij hun sport dat het ze uiteindelijk te veel wordt.

Uit onderzoek van de landelijke studentenvakbond (LSvB) blijkt dat ongeveer drie op de vier studenten vaak of zelfs heel vaak emotioneel uitgeput zijn. Zij voelen zich moe door het studeren en hebben daardoor weinig energie. Meer dan één op de drie studenten (34,6 procent) heeft een verhoogde kans op een burn-out. Ter vergelijking: voor de werkende, gezonde bevolking is dit percentage slechts 14,6 procent.

De financiële zorgen en de werkdruk van studenten zijn hoog, schrijft de vakbond: “Doordat er steeds meer druk komt te liggen bij studenten om succesvol te zijn, moeten ze constant op een hoog niveau presteren. Het lijkt erop dat psychosociale problemen nog altijd een groot taboe zijn onder studenten, waardoor ze niet de juiste hulp krijgen als ze in de problemen komen.”
Jip kan bij haar vriend en twee huisgenootjes terecht als ze er zelf even niet uitkomt. “Mijn huisgenootjes zijn er eigenlijk per ongeluk achtergekomen. We gingen naar een feestje, maar er waren te veel prikkels. Ik had te veel het gevoel dat ik leuk moest doen.”

In paniek is Jip toen naar huis gegaan, onder de douche gaan staan. Verdrietig en nog steeds overstuur. “Mijn huisgenootjes kwamen thuis toen ik onder de douche vandaan kwam. Toen kon ik natuurlijk niet meer ontkennen dat er iets aan de hand was.”

Ergens wil Jip helemaal niet dat iedereen achter haar burn-out komt. “Ik wil graag dat mensen mij zien als een sterke, onafhankelijke vrouw, die het allemaal voor elkaar heeft.”
Het onderzoek van de LSvB was voor ons aanleiding om op Facebook te vragen of studenten zich hierin herkennen en hun verhaal met ons willen delen. Uit bijna veertig verhalen kozen we Jip en Daan voor ons tweeluik #Opgebrand.