Waarom sporten gelukkig maakt

Door
Shirah Ipenburg

jan 9, 2018

Je hebt eigenlijk geen zin om te sporten, maar na een half uur hardlopen, een uur yoga of fitness kom je thuis als een nieuw mens. Bruisend van de energie, met een opgeruimd hoofd en een stuk vrolijker dan voordat je de deur uitging. Dat moet je vaker doen! Maar hoe komt het eigenlijk dat sporten gelukkig maakt?
Als er één goede reden is om vaker je sportschoenen aan te trekken, dan is het wel dat het je gelukkiger maakt. Dit is waarom:

1. Sporten zorgt voor feel good stofjes

Tijdens het sporten komt er endorfine, serotonine en dopamine vrij. Allemaal neurotransmitters; stoffen die ervoor zorgen dat zenuwcellen met elkaar communiceren. Endorfine zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel en vermindert pijn. Daarom wordt het ook wel een natuurlijke feel good drug genoemd. Serotonine, ook wel het gelukshormoon, geeft je een gelukkig gevoel en reguleert onder andere je eetlust, gemoedstoestand en slaap. Dopamine zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent om door te gaan, geeft een gevoel van beloning en maakt je blij. Al na twintig tot dertig minuten sporten komt deze cocktail aan feel good stofjes vrij.

2. Sporten helpt tegen stress

Stress wordt deels vaak veroorzaakt door piekeren. Door intensief te bewegen, doorbreek je je piekergedrag en de denkstroom. Je focust je even op iets anders dan je gedachten, zoals de route die je aflegt, de oefeningen die je doet of je ademhaling. Je verstand gaat dan op nul, waardoor je met een leeg hoofd weer thuis komt. De kans is groot dat je tijdens het sporten juist op goede ideeën komt. Een opgeruimd hoofd maakt je namelijk ook creatiever. Er komt ruimte vrij voor andere ideeën en oplossingen. Ook belangrijk: sporten kan de aanmaak van cortisol verminderen. Dit hormoon wordt door het lichaam aangemaakt als je stress hebt.

3. Sporten vergroot je zelfvertrouwen

Sporten geeft je zelfvertrouwen een boost! Je daagt jezelf uit, verlegt grenzen en kunt trots zijn op jezelf na afloop. Daarnaast zorgt sporten er ook voor dat je strakker in je vel zit, waardoor je waarschijnlijk meer tevreden in de spiegel kijkt.

4. Sporten helpt je beter slapen

Door te sporten wordt het gelukshormoon serotonine dus aangemaakt. Je lichaam maakt hier het slaaphormoon melatonine van, waardoor je beter slaapt. En goed slapen zorgt er weer voor dat je positief en vol energie klaar bent voor een nieuwe dag.

5. Door te sporten ontmoet je nieuwe mensen

Sociaal contact maakt gelukkig. Kies een teamsport die bij je past, meld je aan voor een hardloopgroepje of trommel vrienden op om samen te fitnessen. Gezelliger en je motiveert ook meteen elkaar. Zelfs bij sporten die je niet in teamverband doet, zoals yoga en spinning, kun je nieuwe mensen ontmoeten. Toon bijvoorbeeld initiatief om na het sporten samen wat te drinken.